Verkkokaupan seuranta: mikä on sopiva tarjous AdWordsin klikkihinnaksi (ja kuinka markkinoinnin tuottavuutta seurataan)?

AdWordsin klikkauskohtaisen hinnan määrittely voi tuntua aloittelijalle vaikealta. Ilman kävijäseurantaohjelmaa se on totisesti sitä. Tässä pari vinkkiä klikkaushinnan ja budjetin määrittelyyn. Google Analyticsistä löydät tietoa hakukoneiden kautta tulleesta liikenteestä menemällä raportille Liikenteen lähteet -> Hakukoneet. Tässä tapauksessa meitä kiinnostaa vain maksettu mainonta, joten klikkaa otsikon alapuolelta linkkiä Maksettu. Toisekseen meitä kiinnostaa tässä tapauksessa vain euromääräiset…

AdWordsin klikkauskohtaisen hinnan määrittely voi tuntua aloittelijalle vaikealta. Ilman kävijäseurantaohjelmaa se on totisesti sitä. Tässä pari vinkkiä klikkaushinnan ja budjetin määrittelyyn.

Google Analyticsistä löydät tietoa hakukoneiden kautta tulleesta liikenteestä menemällä raportille Liikenteen lähteet -> Hakukoneet. Tässä tapauksessa meitä kiinnostaa vain maksettu mainonta, joten klikkaa otsikon alapuolelta linkkiä Maksettu. Toisekseen meitä kiinnostaa tässä tapauksessa vain euromääräiset luvut, joten valitse vielä Verkkokauppa -välilehti.

Google Analytics raportti maksetun hakukonemainonnan tuotosta

Google Analytics raportti maksetun hakukonemainonnan tuotosta

Raportilta näemme Google AdWordsin kautta tulleet myynnit ja keskimääräisen käynnin arvon. Näiden pohjalta voidaan vetää aika pitkälle johtopäätöksiä siitä mitä yhdestä klikkauksesta kannattaa maksimissaan maksaa. Kun yksi AdWordsin kautta tullut kävijä tuo keskimäärin 0,73€, niin sen enempää ei luonnollisesti kannata maksaa. Maksamalla 73 senttiä myynti tuottaa mainonnan kulut takaisin, mutta jokaisesta kaupasta tulee tuotteiden ostohinnan ja muiden kulujen verran takkiin. Mukaan täytyy ottaa siis myös yrityskohtaiset katetiedot. Jos keskimääräinen katteesi on 50%, niin maksimitarjouksesi AdWordsiin olisi 37 senttiä (0,73€ * 50%) jne.

Eri tuotteilla ja tuoteryhmillä on luonnollisesti toisistaan poikkeavat katteet, joten monesti on syytä mennä syvemmälle web-analytiikan dataan. Ylläolevasta raportista google-linkkiä klikkaamalla näet samat tiedot avainsanakohtaisesti. Sen pohjalta voit määritellä eri avainsanoille korkeampia tai matalampia tarjouksia.

Tiesitkö, että voit liittää Google AdWords ja Analytics tilit toisiinsa? Silloin Analytics hakee automaattisesti kampanjoistasi klikkaus- ja hintatiedot, ja laskee niiden pohjalta tuottoprosentit. Se helpottaa AdWords mainonnan seurantaa huomattavasti. Syy miksi esittelin tämän mallin markkinoinnin seurantaan on se, että samalla tavalla voit seurata kaiken muunkin verkkomarkkinointisi tuottavuutta. Olipa kyse sitten uutiskirjeestä, bannereista tai ostetuista linkeistä, niin löydät web-analytiikkaohjelmastasi markkinoinnin tuotot. Vertaamalla tuottoja kuluihin saat elintärkeää tietoa markkinoinnin seurantaan ja päätöksenteon tueksi. On vain niin paljon helpompaa tehdä päätös markkinointipanostusten tuplaamisesta tai markkinoinnin keskeyttämisestä, kun käsillä on ajantasaista tietoa rahan tuottavuudesta.

  • Erittäin hyvä kirjoitus. Verkkokaupan seuranta on killerityökalu verkkokaupoille (ja muutamille muillekin toimialoille).

    Pieni täydennys: kannattaa tarkastella ostoksen arvon lisäksi myös asiakkuuden arvoa. Tuottaako tämä asiakas minulle myyntiä jatkossa ja kuinka paljon? Saanko seuraavalla kerralla aktivoitua asiakkaan ostamaan uudelleen edullisemmin (esim. tekstiviestillä, sähköpostilla)? Tuleeko asiakas seuraavan kerran kirjoittamalla osoitteen suoraan?

    Monissa caseissa on käynyt ilmi, että vaikka ensimmäisen ostoksen tehnyt asiakas olisikin heikosti kannattava tai jopa tappiollinen, pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna markkinointi tuottaa rahaa.