Kampanja: Siirrä verkkokauppasi MyCashflow'lle – tietojen siirrot nyt alkaen 0 €!
Lue lisää ›
Kaikki artikkelit
Uutiset
Julkaistu
17.12.2020
Tämä artikkeli on yli 4 vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Brexitin vaikutukset verkkokauppaan 1.1.2021 lähtien

Miten Brexit vaikuttaa verkkokauppaan ja mitä asioita Iso-Britanniaan lähtevissä tilauksissa tulee huomioida vuodenvaihteen jälkeen? Kokosimme muistilistan verkkokauppiaan tueksi.

Brexitin siirtymäajan päättyessä 31.12.2020 Iso-Britannia ei enää kuulu EU:n sisämarkkina-alueeseen, eivätkä tuotteet liiku vapaasti EU:n ja Britannian välillä. Verkkokauppiaalle tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Britanniaan vietävistä tuotteista on tehtävä tulliselvitys aivan kuten EU:n ulkopuolisessa kaupassa.

Mikä ihmeen Brexit?

Brexit-termillä tarkoitetaan sitä prosessia, jonka tuloksena Iso-Britannian erosi Euroopan Unionista alkuvuodesta 2020. Vuonna 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä Iso-Britannian kansalaisten niukka enemmistö (52 %) äänesti EU-eron puolesta, minkä jälkeen alkoivat pitkät neuvottelut erojärjestelyistä.  

Ison-Britannian ero astui lopulta voimaan 31.1.2020, mutta helmikuussa alkaneen siirtymäkauden vuoksi erolla ei ole ollut vaikutuksia kaupankäyntiin ennen tulevaa vuodenvaihdetta. Neuvottelut kauppasopimuksesta jatkuvat osapuolten välillä edelleen, eikä tällä hetkellä ole tietoa mahdollisen kauppasopimuksen syntymisestä.

Siirtymäkauden päättyessä Ison-Britannian kanssa käytävää kauppaa koskeva tullausvelvollisuus astuu joka tapauksessa voimaan 31.12.2020 ja 1.1.2021 välisenä yönä, mikä aiheuttaa selkeitä muutoksia Iso-Britanniaan suuntautuvalle viennille.

Isoja vaikutuksia verkkokauppaan

Brexitin toteutumisella on suuria vaikutuksia kaikkiin niihin EU:ssa sijaitseviin yrityksiin, jotka tekevät kauppaa Iso-Britanniassa toimivien tahojen kanssa. Käytännössä EU:n ja Iso-Britannian väliseen kauppaan on odotettavissa aikaisempaa enemmän byrokratiaa ja kustannuksia. 

Iso-Britannia on perinteisesti ollut monille suomalaisille verkkokaupoille tärkeä markkina, esimerkiksi tiettyjen tuotteiden verohelpotusten vuoksi. Iso-Britannian markkinan merkitystä korostaa myös se, että siellä suuri osa kuluttajista – yli 80 prosenttia– on tottunut ostamaan verkosta tuotteita tai palveluita. 

Brexitin toteutuminen aiheuttaa uutta selvitettävää erityisesti niille verkkokaupoille, jotka ovat tähän saakka toimineet ainoastaan EU:n sisämarkkinoilla, eivätkä ole aiemmin käyneet kauppaa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Etenkin näiden yritysten  kannattaa valmistautua huolella Brexitiin ja selvittää etukäteen, mitä kauppa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa edellyttää.

Kuten muihinkin EU:n ulkopuolisiin maihin, tulee saarivaltioon myydessä jatkossa tehdä tulliselvitys.

Tulliselvitykset astuvat kuvaan

Tärkein muistisääntö Brexitiin liittyen on se, että yritysten on noudatettava Britannian-kaupassa samoja sääntöjä, rajoituksia ja tullimuodollisuuksia kuin muidenkin EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. 

Verkkokaupan ylläpitäjän kannalta yksi tärkeimmistä muutoksista on se, että Suomen ja Britannian välillä tuotavat tai vietävät tavarat on tulliselvitettävä 1.1.2021 alkaen – myös siinä tapauksessa, että tavaroista ei kannettaisi tullimaksuja. Kun siis lähetät vuodenvaihteen jälkeen tavaraa Suomesta Iso-Britanniaan (tai muuhun EU:n ulkopuoliseen maahan), tavaran lähettäminen tulkitaan aina vienniksi. 

Verkkokauppiaan on hyvä varautua myös siihen, että uudet tullimenettelyt tarkoittavat tavallisesti pidempiä toimitusaikoja. Puutteelliset tulliasiakirjat voivat viivästyttää toimituksia entisestään, joten uusiin säädöksiin on hyvä varautua ennakkoon.

Muistilista verkkokauppiaalle: vienti Iso-Britanniaan 1.1.2021 lähtien 

  • Varmista, että käytössäsi on Suomi.fi-tunniste Tullin ilmoituksia varten. Suomi.fi-tunnisteen avulla  saat useimmiten hoidettua asiasi ilman käyntiä tullitoimipaikassa. Lue lisää tunnisteen käytöstä Tullin sivuilta
  • Hae EORI-numeroa. Hae yritykselle EORI-numero (engl. Economic Operators Registration and Identification System), joka toimii tärkeänä tunnisteena tulli-ilmoituksissa. EORI-numeroa yrityksen tulee käyttää tunnisteena asioidessaan minkä tahansa EU-jäsenmaan tulliviranomaisen kanssa. EORI-numeroa voi hakea Tullin sivuilla.
  • Rekisteröidy Tullin asiakkaaksi. Rekisteröitymistä suositellaan kaikille viejille ja pakollista se on niille yrityksille, joilla on vähintään viisi vientilähetystä vuodessa. Vientiasiakkaaksi rekisteröitymisen edellytys on, että yrityksellä on EORI-numero. Rekisteröidy Tullin sivuilla.
  • Vienti-ilmoitukset. Osa kuljetusyhtiöistä tulliselvittää lähetykset osana toimituspalvelujaan. Tarkista käytäntö käyttämiltäsi kuljetusyhtiöiltä. MyCashflow’ssa voit liittää tulliselvitystiedot tilaukseen käsittelyn yhteydessä tietyillä toimituspalveluilla. Esimerkiksi Postilla tulee tehdä vienti-ilmoitukset yli 1 000 euron kaupallisille lähetyksille. Vienti-ilmoituksen voit tehdä Tullin Vienti-ilmoituspalvelussa netissä tai sanomailmoituksilla. Lue lisää vienti-ilmoituksen tekemisestä.  
  • Pyydä lähetyksen vastaanottajan tarkat tiedot. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot Iso-Britanniassa sijaitsevalta vastaanottajalta (nimi, osoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero, VAT-tunnus sekä EORI-numero, mikäli vastaanottajalla on sellainen) sekä kaikki muut laskulla/proformalaskulla tarvittavat tiedot (tullitariffi, paino, tavaran kuvaus ja arvo). 
  • Huomioi mahdolliset vientirajoitukset. Iso-Britanniaan kohdistetuissa lähetyksissä on sovellettava voimassaolevia tuonti- ja vientirajoituksia. Lue vientirajoituksista Tullin sivuilla.
Huomioi mahdolliset tuonti- ja vientitrajoitukset asioidessasi brittiläisten yritysten kanssa 1.1.2021 alkaen.

Siirtymä vuodenvaihteessa

Suomesta Britanniaan vietävistä tavaroista voi antaa vienti-ilmoituksia 1.1.2021 kello 1.00 alkaen. Tullin vientijärjestelmä on pois käytöstä 31.12.2020 kello 0.00 – 1.1.2021 kello 1.00. Lue lisää vuodenvaihteen käytännöistä.

Siirtymäajan lähestyessä ratkaisevaa on se, milloin kuljetus lähtee liikkeelle. Jos tavaran lähettäminen tai kuljettaminen Suomen ja Britannian välillä alkaa ennen kuin siirtymäkausi päättyy, toimituksessa sovelletaan vielä vanhoja säännöksiä, vaikka kuljettaminen päättyisikin vasta siirtymäkauden jälkeen. Siinä tapauksessa, että tilaus on tehty jo aikaisemmin ja kuljetus lähtee liikkeelle vasta vuodenvaihteen jälkeen, toimitusta koskevat jo uudet säädökset.

Tästä johtuen esimerkiksi Unifaun alkaa vaatia tullitiedot lähetyksille jo 29.12. alkaen, jolloin Iso-Britannia luokitellaan Unifaun Online -järjestelmässä EU:n ulkopuoliseksi maaksi. 

MyCashflow’ssa Iso-Britanniaa kohdellaan EU:n ulkopuolisena maana 30.12.2020 alkaen. Epäselvien tilanteiden välttämiseksi suosittelemme, että juuri ennen vuodenvaihdetta tulleet tilaukset lähetetään vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Brexitin myötä Pohjois-Irlanti saa oman maakoodin ja yritykset EU-muotoisen VAT-tunnisteen. Pohjois-Irlanti lisätään MyCashflow’n toimitustapojen maalistaukseen vuodenvaihteen jälkeen.

Lisätietoa Brexitin vaikutuksista verkkokauppaan:

Artikkeli on kirjoitettu 16.12.2020 voimassa olleiden ohjeistusten mukaisesti. Tullauskäytäntöihin ja verotukseen liittyvissä asioissa suosittelemme tutustumaan viranomaisten antamiin ajankohtaisiin ohjeisiin ja olemaan tarvittaessa yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa.

Uusimmat artikkelit

Kokeile nyt jopa 30 päivää maksutta – aloita jo tänään!

Aloita kokeilujakso ›Kysy lisää ›
"Toivon että tulevaisuudessa Tokoi eCommerce kasvaa pohjoismaiden suurimmaksi alan erikoiskaupaksi, ja uskon että MyCashflow’n kanssa tämä tuleekin varmasti onnistumaan."
  • Vladimir Tokoi | Suojakalvotukku