Siirrä verkkokauppasi helposti MyCashflow'lle!
Lue lisää
Icon Rounded Arrow White - BRIX Templates
Kaikki artikkelit
Markkinointi
Julkaistu
6.5.2025
Tämä artikkeli on yli 4 vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Paranna verkkokauppasi hakukonenäkyvyyttä Google Search Consolen avulla

Google Search Console on ilmainen työkalu, joka auttaa kehittämään verkkokauppasi näkyvyyttä Googlessa. Sen avulla saat arvokasta tietoa tärkeimmistä hakutermeistä, liikenteen määrästä ja sivustosi sijoittumisesta – eli juuri siitä, miten asiakkaat löytävät kauppaasi hakukoneiden kautta.

Mitä paremmin ymmärrät, millä hakutermeillä asiakkaat etsivät tuotteitasi ja miten sivustosi sijoittuu hakutuloksissa, sitä helpompi sinun on tehdä oikeita parannuksia. Search Consolen tarjoama data tukee päätöksentekoa ja auttaa toteuttamaan hakukoneoptimointia tehokkaasti.

Suosittelemme Google Search Consolea jokaiselle verkkokauppiaalle – se on olennainen työkalu hakukonenäkyvyyden ja verkkokaupan menestyksen varmistamiseksi.

Mitä voit tehdä Google Search Consolella?

Google Search Console antaa sinulle ajantasaisen näkymän verkkokauppasi hakukonesuoriutumiseen: sen avulla voit tunnistaa liikenteen lähteitä, korjata virheitä ja varmistaa, että asiakkaat löytävät kauppaasi Googlen kautta.

Seuraa verkkokauppasi hakukonenäkyvyyttä

Google Search Consolesta näet, kuinka usein verkkokauppasi näkyy hakutuloksissa, millä hakutermeillä sinne on päädytty ja kuinka paljon klikkauksia hakutuloksista on tehty kauppasi sivuille.

Tulokset-välilehdeltä löydät kattavasti tietoa esimerkiksi verkkokauppasi sivujen näyttökerroista hakukoneessa sekä sivujen klikkausmääristä.

Lisäksi voit tutkia muun muassa eniten käytettyjä hakutermejä, kaupan suosituimpia sivuja, kävijöiden kotimaata, kävijöiden käyttämiä laitteita, haun ulkoasua sekä hakupäivämääriä.

Lähetä sivustokartta (sitemap) indeksointia varten

Google Search Consolessa voit lähettää verkkokauppasi sivustokartan (sitemap) XML-muodossa. Sivukartta on tiedosto, joka listaa sivustosi kaikki sivut hakukoneita varten ja auttaa niitä löytämään ja indeksoimaan sisällön tehokkaasti – sen avulla varmistat, että koko verkkokauppasi sisältö löytyy hakutuloksista mahdollisimman kattavasti.

Verkkokauppasi sivustokartta kannattaa siis lähettää Google Search Consolelle, sillä se parantaa verkkokauppasi hakukonelöydettävyyttä ja nopeuttaa sen eri sivujen indeksointia. Sivustokartta on hyvä lisätä tarvittaessa myöhemmin uudelleen, mikäli sivuston rakenteessa on tapahtunut muutoksia.

MyCashflow luo verkkokaupallesi automaattisesti sivustokartan. Mikäli verkkokauppasi käyttää omaa domainia, sivustokartan osoite on muodossa

  • https://www.example.com/sitemap.xml/ 

Jos käytössäsi on verkkokaupan oletusdomain, sivustokartan osoite on muodossa

  • https://kaupannimi.mycashflow.fi/sitemap.xml/

Saat lisättyä verkkokauppasi sivustokartan Google Search Consolen välilehdeltä Sivustokartat. 

Mitä hyötyä sivustokartasta on?

  • Googlen hakukone löytää sivusi helpommin – varsinkin ne sivut, joilla ei ole paljon linkkejä muualta sivustolta.
  • Uudet tuotteet ja sisällöt tulevat näkyviin nopeammin: kun julkaiset uusia sivuja, ne huomataan paremmin.
  • Sivustorakenteen selkeyttäminen hakukoneelle: Google saa paremman käsityksen sivustosi kokonaisuudesta.
  • Virheiden tunnistaminen: Search Console kertoo, jos sivustokartassa on ongelmia.

Seuraa, miten verkkokauppa on indeksoitu Googleen

Google Search Consolesta näet, mitkä sivut Google on indeksoinut onnistuneesti, mitkä saattavat jäädä pois hakutuloksista ja mistä tämä johtuu.

Sivujen indeksointiseuranta on tärkeää, jotta varmistat, että kaikki tärkeät tuotteesi ja sisältösi löytyvät Googlen hakutuloksista. Ilman indeksointia sivu on näkymätön hakukoneessa – ja sitä kautta myös potentiaalisille asiakkaille.

Jos sivua ei ole indeksoitu, kävijät eivät voi löytää sitä hakemalla. Google Search Console kertoo sinulle syyn, miksi jokin sivu on jäänyt indeksoimatta, esimerkiksi:

  • Sivulle on asetettu noindex-käsky
  • Sivu on estetty robots.txt-tiedostossa.
  • Google ei löydä sivua (404-virhe tai muu tekninen ongelma).
  • Sivu on liian uusi tai samankaltainen kuin toinen (duplicaattisisältö).

Kuinka Google indeksoi sivuston?

Sivuston indeksointi on Googlen toteuttama prosessi, jossa automaattisesti analysoidaan verkkosivun sisältö ja rakenne, kuten sen sisältämät linkit, tekstit, kuvat ja otsikot. Mikäli kaikki on sivustolla kunnossa, Google järjestää ja tallentaa sivun tiedot hakemistoon, jonka jälkeen ne voivat näkyä hakutuloksissa.

Aina Google ei kuitenkaan indeksoi kaikkia sivuja, mikä voi johtua esimerkiksi sivun teknisestä virheestä tai sisältöön liittyvästä ongelmasta. Jos haluat tietää, miksi verkkokauppasi tiettyä sivua ei ole indeksoitu, voi selvittää sen Google Search Consolen “URL-tarkastus”-työkalulla.

Vaikka Google olisi indeksoinut sivusi onnistuneesti, se ei kuitenkaan vielä takaa kauppasi näkyvyyttä hakutuloksissa. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että Google on arvioinut sivusi sisällön laadun heikoksi tai se sisältää liikaa päällekkäisyyksiä muihin jo olemassa oleviin sivustoihin. Usein myös kilpailu suosituimpien hakutermien osalta on niin kovaa, että esimerkiksi tunnetut brändit menevät pienempien sivustojen ohi hakutuloksissa.

Tarkista verkkokaupan ulkoiset ja sisäiset linkit

Linkitykset ovat tärkeä osa verkkonäkyvyyttä ja hakukoneoptimointia. Google Search Consolen avulla voit tarkastella helposti, mitkä ulkoiset sivustot linkittävät kauppaasi ja miten linkitys muodostuu kaupan eri sivujen välillä.

Verkossa sivustot ohjaavat toisiaan eteenpäin linkkien avulla – ja kun jokin toinen sivusto päättää linkittää omaasi, Google tulkitsee sen positiiviseksi signaaliksi. Se viestii hakukoneelle, että sivustosi sisältö on hyödyllistä ja luotettavaa. Toisin sanoen, linkit muilta sivustoilta toimivat ikään kuin verkkonäkyvyyden suosituksina. Niitä kannattaa ehdottomasti tavoitella, sillä ne voivat parantaa hakutulossijoituksiasi ja tuoda lisää kävijöitä.

Google Search Console on oivallinen työkalu näiden suositusten, eli linkkien seuraamiseen. Vaikka et olisikaan intohimoinen hakukoneoptimoinnin (SEO) harrastaja, saat arvokasta tietoa siitä, kuka puhuu sinusta ja mistä sinuun linkitetään.

Pääset käsiksi tähän tietoon helposti Search Consolen Linkit-välilehdeltä, jossa näet sekä ulkoiset että sisäiset linkitykset sivustollesi.

Tunnista mahdolliset tekniset ongelmat

Google Search Console auttaa sinua myös havaitsemaan ja ymmärtämään verkkokauppasi haasteita, kuten teknisiä ongelmia, mobiiliystävällisyyteen liittyviä puutteita, sivuston nopeusongelmia tai virheellisiä uudelleenohjauksia, jotka voivat vaikuttaa sivustosi toimivuuteen ja hakukonenäkyvyyteen.

Search Consolen avulla saat arvokasta tietoa muun muassa seuraavista asioista:

  • Kuinka hyvin sivustosi näkyy hakutuloksissa
  • Miten käyttäjäystävällinen ja tehokas sivustosi on
  • Kuinka hyvin sivustosi täyttää Googlen laatukriteerit

Tämä on erityisen tärkeää verkkokaupoille, joissa tekniset ongelmat voivat suoraan vaikuttaa myyntiin, asiakaskokemukseen ja näkyvyyteen.

Tyypilliset Google Search Consolen raportoimat ongelmatilanteet

Google Search Console raportoi sivuston teknisistä ongelmista ja hakukonenäkyvyyden esteistä selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Tässä yleisimpiä Google Search Consolen raportoimia ongelmia:

Indeksointivirheet

  • Noindex: Tämä on sivun html-koodiin tarkoituksella lisätty komento, joka estää sivun sisällyttämisen hakukoneisiin
  • Robots.txt: Myös tämän komennon tarkoituksena on estää hakukoneita löytämästä kyseistä sivua, jolloin hakukoneliikennettä saadaan ohjattua tärkeämmille sivuille
  • Canonical: Kun sivustolla on useita versioita samasta sisällöstä, canonical-merkintä auttaa estämään päällekkäisen sisällön aiheuttamat hakukoneoptimoinnin ongelmat

Sivua ei löydy: tämä voi johtua poistetuista sivuista tai sivun muuttuneesta url-osoitteesta

Suorituskykyongelmat

  • Largest Contentful Paint: Kuinka kauan kestää, että suurin näkyvä sisältö latautuu.
  • First Input Delay: Kuinka nopeasti sivu reagoi ensimmäiseen käyttäjän toimintaan
  • Cumulative Layout Shift: Kuinka paljon sivun ulkoasu liikkuu latauksen aikana.

Tietoturva ja manuaaliset toimenpiteet

  • Sivusto saattaa sisältää haittaohjelmia tai muita tietoturvauhkia
  • Google on havainnut sivulla harhaanjohtavaa sisältöä

Sivustokarttaan liittyvät ongelmat

  • XML-sivustokartassa on virheitä, tai se osoittaa vanhentuneisiin tai estettyihin sivuihin.

Sisäisten linkitysten ongelmat

  • Tietyille sivuille ei johda sisäisiä linkkejä, joten Google ei löydä niitä helposti.

Näin otat Google Search Consolen helposti käyttöön verkkokaupassasi

MyCashflow-verkkokaupassa voit ottaa Google Search Consolen ominaisuudet käyttöön helposti maksuttoman laajennuksen avulla. Laajennus sisältyy kaikkiin maksullisiin palvelupaketteihin. 

👉 Tutustu maksuttomaan Google Search Console -laajennukseen ›

Katso myös: ohjeet Google Search Consolen -laajennuksen asennukseen ja käyttöönottoon.

Lataa markkinointi­kalenteri maksutta!

Täytä lomakkeelle tietosi – saat markkinointikalenterin sähköpostiisi.

Tilaa opas

Uusimmat artikkelit

Aloita menestystarinasi verkossa – nyt ensimmäinen kuukausi 0 €!