Pikastartti: Avaa MyCashflow-verkkokauppa työpajassa🔥  Lue lisää ›
Kaikki artikkelit
Markkinointi
Julkaistu
9.11.2023
Tämä artikkeli on yli 4 vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

TikTok verkkokaupan markkinoinnissa – osa 1: vinkit sisällöntuotantoon

TikTok on noussut valtavan suosionsa myötä valokeilaan digitaalisen markkinoinnin alalla, tarjoten uuden alustan brändien ja verkkokaupan tuotteiden esittelyyn. Tässä blogiartikkelissa pureudumme siihen, miten verkkokauppa voi hyödyntää TikTokia näkyvyytensä parantamiseksi ja uusien asiakkaiden tavoittamiseksi.

Nopeimmin kasvava somekanava: miksi TikTok on kaikkien huulilla? 

TikTok on noussut viime vuosien aikana huimaan suosioon erityisesti nuoremman yleisön keskuudessa. Kanavan sisältö perustuu puhelimella selattaviin lyhyisiin pystyvideoihin, jotka tarjoavat ennen kaikkea viihdyttävää ja luovaa sisältöä kanavan käyttäjille. Verkkokauppiaana voit hyödyntää TikTokia esimerkiksi esittelemällä tuotteitasi innovatiivisilla tavoilla, tuomalla esiin ihmisiä verkkokaupan taustalla ja tarttumalla kanavassa pyöriviin trendeihin. 

Maailmanlaajuisesti TikTokilla on jo valtavasti käyttäjiä ja määrä kasvaa edelleen nopeasti: kanavalla on yli miljardi aktiivista kuukausittaista käyttäjää maailmalla ja se on ohittanut käytetyimpien somekanavien suosiossa jo X:n, Linkedinin ja Snapchatin. 

Myös Suomessa TikTokilla on vuonna 2023 jo lähes 1,5 miljoonaa käyttäjää, eli lähes kolmannes kaikista suomalaisista käyttää alustaa edes silloin tällöin. Alustan valtava suosio luo mahdollisuuksia yritysten markkinointiin, myös verkkokauppojen kannalta.

Käyttäjämäärän lisäksi TikTok on tunnetusti myös hyvin koukuttava kanava käyttäjilleen: Tilastojen mukaan TikTokin sisältöjä kulutetaan keskimäärin 10,85 minuuttia per sessio, mikä tekee siitä sitouttavimman somekanavan (Pinterest on toisena 5,06 minuutin lukemalla). Koska tilastossa kyse on vain yhdestä sessiosta ja käyttäjät avaavat sovelluksen useita kertoja vuorokaudessa, keskimäärin TikTokin käyttäjät viettävät sovelluksessa peräti 52 minuuttia päivittäin!

Verkkokaupan markkinoinnin näkökulmasta TikTokin potentiaali on siis valtava: suuren käyttäjämäärän, kehittyneen algoritmin ja koukuttavuuden myötä TikTokissa on mahdollisuus saada nopealla tahdilla paljon seuraajia ja tykkäyksiä – tyypillisesti huomattavasti muita somekanavia nopeammin.

Ei enää pelkkiä tanssivideoita: TikTokin videosisältö monipuolistunut huomattavasti

Etenkin TikTokin alkuvaiheessa se tunnettiin kanavana, joka sisälsi etenkin nuorten tekemiä tanssivideoita. Tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä tanssivideoiden kestävästä suosiosta huolimatta alustalta löytyy erilaisia sisältöjä nykyään laidasta laitaan, valtion virallisten organisaatioiden asiavideoista kissavideoihin – ja kaikkea siltä väliltä. 

Käyttäjäkunnaltakaan TikTok ei ole pelkästään nuorten alusta, joten sisällöillä on mahdollista saada kiinni aikuisikään ehtineitä käyttäjiä. Vaikka TikTokissa nuoret käyttäjät ovat pääosassa, vanhempien ikäluokkien osuus lisääntyy koko ajan. Videotuotannossa kannattaa silti huomioida nuorten käyttäjien suuri osuus videotuotannossa – esimerkiksi Yhdysvalloissa lähes puolet (47,4 %) käyttäjistä on lapsia ja nuoria, eli 10-29-vuotiaita.

Mikäli verkkokauppasi pääkohderyhmää ovat nuoret ikäluokat, yrityksen läsnäolo TikTokissa on erittäin suositeltavaa. Jos taas tavoittelet pääosin vanhempaa kohderyhmää ja  TikTok kiinnostaa kanavana, alustan kehittynyt algoritmi voi auttaa löytämään oikean yleisön. Lisäksi vanhempien ikäluokkien osuus alustalla lisääntyy koko ajan.

Fiksuruoka on hyödyntänyt TikTokia muun muassa sentin tuotteiden esittelyssä.

Koukuttava algoritmi on TikTokin suosion salaisuus

TikTokin yksi vahvuus suhteessa muihin kanaviin on se, että siellä käyttäjien feediin, eli syötteeseen nousee koko ajan kiinnostavia videoita niiltä tileiltä, joita käyttäjä ei vielä valmiiksi seuraa. TikTokin standardi on Sinulle-sivun (For You page) selaaminen Seurataan-sivun (Followin) sijaan. Tämän ansiosta käyttäjien nenän eteen nousee koko ajan videoita eri tekijöiltä algoritmin mukaisesti.

Tämä kuuluisa TikTokin algoritmi oppii käyttäjiensä kiinnostuksen kohteet hämmästyttävän nopeasti. Kun käyttäjä tykkää sisällöistä tai katsoo niitä pitkään, hän saa jatkuvasti samankaltaisia videoita nähtäväksi. Sovellus siis oppii nopeasti tuntemaan käyttäjän mieltymykset ja syöttää lisää häntä mahdollisesti kiinnostavia videoita eri aiheista. 

Tehokkaan algoritmin vuoksi yritysten on tärkeää tunnistaa kohderyhmänsä ja luoda tätä kohderyhmää aidosti kiinnostavaa videosisältöä alustalle. Kun tässä onnistutaan, videot alkavat kerätä tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja, mikä puolestaan lisää tehokkaasti niiden näkyvyyttä muille käyttäjille.

Vaikka TikTok-kanavasi olisi alussa pieni, sekään ei ole este suuren näkyvyyden saamiselle. Toisin kuin monissa muissa somekanavissa, TikTokissa myös hyvin pieniltä tileiltä on mahdollisuus saada sisällöille paljon näkyvyyttä. Näkyvyyden kannalta videoiden sisältö on aina tärkein tekijä, ei niinkään julkaisijan seuraajamäärä.

Pilke Design on panostanut laadukkaaseen videotuotantoon korujensa esittelyssä.

Miten tehdä aidosti kiinnostavaa videosisältöä TikTokiin?

Huomiota herättävin seikka TikTokin sisällöissä on videoiden lyhyys ja intensiivisyys: suurin osa videoista on alle puolen minuutin mittaisia. Alun perin alustalla ei edes pystynyt julkaisemaan yli 15 sekunnin mittaista videota, joten lyhyillä videoilla on alustalla pitkät perinteet, vaikka maksimimittaa onkin sittemmin kasvatettu.

Lyhyistä videoista johtuen TikTokissa ihmiset ovat kärsimättömiä ja siirtyvät hyvin helposti seuraavaan videoon, jos sisältö ei koukuta – TikTokissa jokainen sekunti on arvokas. TikTok-videoista suositellaan tehtävän noin 15-60 sekunnin mittaisia ja Socialbun mukaan ideaali kesto on 21-34 sekuntia.

Kanavan luonteesta johtuen on suositeltavaa välittää viesti mahdollisimman tiiviissä muodossa. Jos asiaa on paljon, kannattaa tehdä samasta asiasta useita lyhyitä videoita mieluummin kuin sisällyttää kaikki samaan. 

Anna siis katsojalle mielenkiintoinen syy videon katsomiseen heti alussa: muuten käyttäjä skrollaa nopeasti eteenpäin. Hyvä käytäntö on lisätä heti videon alkuun jonkin teksti, jota käyttäjä jää lukemaan – näin video saa automaattisesti enemmän näyttöaikaa. Huomion herättämiseksi ja kiinnostuksen lisäämiseksi videoissa kannattaa käyttää näyttäviä värejä, siirtymiä  ja muita editointikeinoja.

Kun TikTokin sisältöjä selaa, yksi huomiota herättävä piirre on sisältöjen rentous verrattuna moniin muihin sosiaalisen median kanaviin – mikä lieneekin kanavan suosion yksi salaisuus. Huumori ja viihdyttävyys toistuu suurimmassa osassa videoita, joten luomalla rentoa sisältöä omalla tyylilläsi voit tavoittaa suurenkin yleisön.

Huumorin lisäksi myös asiapitoiset videot konkreettisine vinkkeineen, oppeineen ja tarinoineen keräävät usein suosiota TikTokissa. Millä alalla verkkokauppasi toimiikin, voit tuottaa omaan alaasi liittyvää asiantuntijasisältöä esimerkiksi tietoiskujen tai tutoriaalien muodossa.

TikTokin vahvuus suhteessa muihin kanaviin onkin videotuotannon helppous ja nopeus, minkä vuoksi julkaisukynnys kannattaakin pitää hyvin matalana. Jos sisältö on kiinnostavaa, algoritmi pitää huolen siitä, että oikeat kohderyhmät löytävät videon. 

Millaista sisältöä teetkin, aitous on avainsana TikTokissa: siinä missä Instagramissa esteettisyys on pääosassa, TikTokissa se on sivuseikka. Videoissa kannattaa välttää liiallista mainosmaisuutta ja sen sijaan luoda mahdollisimman aitoa, uskottavaa ja omannäköistä sisältöä, johon katselijat voivat jollain tavalla samaistua tai joka viihdyttää.

Luonnolliseen tyyliin toteutetut tuote-esittelyt ovat pääosassa Amalias Hemin kanavalla.

TikTokin mahdollisuudet verkkokaupan kannalta 

Yritysten kannalta TikTok sopii erityisen hyvin kuluttajabrändeille, jotka myyvät konkreettisia tuotteita ja haluavat antaa itsestään helposti lähestyttävän kuvan – siksi verkkokauppojen kannattaa ennakkoluulottomasti ainakin kokeilla markkinointia TikTokissa. 

TikTokin dynaamiset, lyhyet videot tarjoavat mahdollisuuden luoda viihdyttävää ja koukuttavaa sisältöä. Verkkokauppiaat voivat hyödyntää alustan suosiota nuoremman yleisön keskuudessa ja käyttää hyväkseen alustalla pyöriviä haasteita ja trendejä sitouttaakseen yleisöään. Erityisesti luovien tuotteiden tai palveluiden markkinoinnissa TikTok tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden herättää kiinnostusta. 

Parhaiten TikTokissa herättävät kiinnostusta nuorehkoa käyttäjäkuntaa kiinnostavat, suhteelliset edulliset (alle 100 euron) tuotteet. Tuotteiden näkyvyyden lisäksi TikTokia kannattaa hyödyntää myös verkkokaupan brändinrakennukseen pyrkimällä saavuttamaan haluttua brändimielikuvaa esimerkiksi tietoiskujen ja tarinoiden kautta.

Verkkokauppasi kävijämäärän lisäämiseksi voit lisätä linkin TikTok-tilisi bioon ja videoihin, kun käytössäsi on yritystili ja tilillä on vähintää 1 000 seuraajaa. Näin ollen joudut tuottamaan ensin säännöllisesti sisältöä, jotta voit hyödyntää linkkiä profiilissasi ja videoissasi. Tilin vaihtaminen henkilökohtaisesta tilistä yritystiliksi onnistuu muutamalla napsautuksella ilman seuraajavaatimuksia.

TikTokissa on kätevä esitellä esimerkiksi omaa myymälää tai varastoa – kuten EuroRC on tässä videossaan tehnyt.

Ideoita verkkokaupan sisällöntuotantoon TikTokissa:

1. TikTok on erinomainen alusta verkkokaupan brändin rakentamiseen ja tarinankerrontaan. Voit luoda luovia ja hauskoja videoita, jotka esittelevät tuotteitasi tai palveluitasi ja samalla viihdyttävät yleisöä.

2. TikTok mahdollistaa yhteisön rakentamisen ja vuorovaikutuksen asiakkaiden kanssa. Aktiivinen läsnäolo ja reagointi kommentteihin ja kysymyksiin voi auttaa rakentamaan luottamusta ja lojaaliutta. Kerää kysymyksiä  ja reagoi niihin videolla: “kysy mitä vain, me vastaamme”.

3. Aseta ihmiset ja tarinallisuus etusijalle – luo sisältöä ihmiseltä ihmiselle. Kauppiaan ja verkkokaupan arki kiinnostaa TikTokissa, samoin kiinnostavat henkilöbrändit. Harkitse luovasi sisältöä itsenäsi, ei niinkään välttämättä verkkokauppana. 

4. Lyhyet videot riittävät: muutaman sekunnin videokin voi tavoittaa paljon yleisöä, joten pidä julkaisukynnys matalana videotuotannon tehostamiseksi. Videoiden laatu ja esteettisyys ei ole TikTokissa avainasemassa, vaan itse sisältö – voit hyvin kuvata videot puhelimella ilman suurta videotuotantoa.

5. Luo rentoa sisältöä, sillä huumori ja hassuttelee puhuttelee TikTokissa. Mieti, miten saat videoista hauskoja ja viihdyttäviä.

6. Esittele verkkokauppasi kiinnostavia tuotteita ja niiden ominaisuuksia: tuote-esittelyt, testaukset, unboxing-videot sekä tuotteiden käyttöopastukset ovat mahdollista sisältöä. Mitä erikoisempi tuote, sitä enemmän se saattaa kiinnostaa.

7. Järjestä tuotelanseerauksia, alennusmyyntejä tai kilpailuja TikTokissa lisätäksesi myyntiä ja saadaksesi enemmän näkyvyyttä verkkokaupallesi.

8. Älä kuitenkaan luo sisältöä pelkästään tuotteista, vaan tuota laajasti verkkokauppaasi liittyvää sisältöä, joka voisi kiinnostaa omaa kohderyhmääsi. Viihdyttävän sisällön lisäksi TikTok on myös hyvä kanava luoda asiantuntijasisältöä mistä tahansa aiheesta: puhu omasta alastasi, jaa yllättävää tietoa, tee tietoiskuja verkkokauppasi aihepiiriiin liittyen.

9. TikTokissa pyörii paljon erilaisia trendejä, haasteita ja kilpailuja, joihin kuka tahansa voi osallistua jakamalla omia videoitaan. Tämä on yksi keino rakentaa asiakassuhdetta ja brändiä kohdeyleisön silmissä.

10. Jos et halua itse olla esillä tai kaipaat enemmän näkyvyyttä videoille, harkitse vaikuttajien käyttämistä videoillasi – osaavat TikTok-sisällöntuottajat voivat olla arvokkaita yhteistyökumppaneita brändin näkyvyyden lisäämisessä.

@blaaclothing Kolme eri tyyliä, yksi ihana Kevo-paitamekko 💄 Monikäyttöinen mekko joka on helppo yhdistää eri asusteisiin ja kenkiin! Viileän tullen lisäät vain asuun sukkahousut tai legginsit. #blaaclothing #naistenvaatteet #eettinenvaate #sustainability #finnishdesign #kotimainen ♬ original sound - George Thompson Diamond Co.

Tuote-esittelyitä nopeilla leikkauksilla ja hyvällä tunnelmalla, TikTokista tuttuun tyyliin. Esimerkkinä Blaa Clothing.

Yhteenveto: TikTokin plussat ja miinukset verkkokaupan markkinoinnissa

TikTokin laajat mahdollisuudet:

  • Valtava käyttäjäkunta ja käyttäjien suuri sitoutuneisuus TikTokissa luo paljon mahdollisuuksia myös verkkokaupan markkinoinnille – sekä brändinrakennuksen että linkkien klikkausten kannalta
  • Ihmiset kiinnostavat TikTokissa: anna yrityksellesi kasvot, niin tavoitat huomattavasti enemmän katsojia. Panosta aitouteen ja tarinallisuuteen – ei niinkään etäiseen ja liian viralliseen sisältöön
  • Luo aitoa, kohderyhmääsi kiinnostavaa ja ajatonta sisältöä: algoritmi saattaa nostaa esiin videoita myös pitkän ajan päästä niiden julkaisusta

Huomioi kuitenkin nämä seikat:

  • Tunnista kanavakulttuuri ja Tiktokissa suositut tyylilajit: kuluta ensin itse TikTokin sisältöjä, niin tunnistat millainen tyyli alustalla toimii. Pyri luomaan nopeatempoista, koukuttavaa sisältöä, joka uppoaa etenkin nuoreen yleisöön.
  • Aitous, avoimuus ja rehellisyys koukuttaa yleisöä. Väkisin väännetty sisältö taas ei puhuttele ketään.
  • TikTokin tietoturva on puhututtanut etenkin uutisotsikoissa. Tutustu ennen sisällöntuotannon aloittamista TikTokin tietoturvasta käytyyn keskusteluun.
  • TikTok vaatii jatkuvaa ja laadukasta sisällön tuotantoa, mikä voi olla haastavaa verkkokaupan resurssien ja ajan kannalta. Saadakseen suurta näkyvyyttä sisältöä täytyy tehdä usein ja sisällöntuotannon on oltava pitkäjänteistä.

Muista myös TikTokin maksullisen mainonnan mahdollisuudet – lue lisää tulevasta blogistamme!

Tämän blogiartikkelin jatko-osana julkaisemme artikkelin maksetun mainonnan mahdollisuuksista TikTokissa verkkokauppojen näkökulmasta. Pysy kuulolla!

PS. Lue lisää vinkkejä markkinointiin Verkkokaupan asiakashankinnan oppaasta, jonka voit ladata ilmaiseksi sivuiltamme!

Lataa markkinointi­kalenteri maksutta!

Täytä lomakkeelle tietosi – saat markkinointikalenterin sähköpostiisi.

Tilaa opas

Uusimmat artikkelit

Perusta menestyvä verkkokauppa – kokeile 30 päivää maksutta

Aloita kokeilujakso ›Kysy lisää ›
"Toivon että tulevaisuudessa Tokoi eCommerce kasvaa pohjoismaiden suurimmaksi alan erikoiskaupaksi, ja uskon että MyCashflow’n kanssa tämä tuleekin varmasti onnistumaan."
  • Vladimir Tokoi | Suojakalvotukku