Kampanja: Siirrä verkkokauppasi MyCashflow'lle – tietojen siirrot nyt alkaen 0 €!
Lue lisää ›
Kaikki artikkelit
Markkinointi
Julkaistu
16.5.2019
Tämä artikkeli on yli 4 vuotta vanha ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa.

Verkkokaupan markkinointi vaatii tehoa ja luovuutta - poimi vinkit talteen!

Tuntuuko sinusta joskus, että vaikka teet paljon verkkokauppasi myynnin edistämiseksi, toimenpiteidesi tulokset jäävät vähäisiksi? Vai onko myynti tyydyttävällä tasolla, mutta sinusta tuntuu, ettet jaksa panostaa toimintaan yhtä paljon koko vuoden ympäri? Molemmissa tapauksissa sinun kannattaa tutustua Max Deutschiin ja hänen menestystarinaansa.

Verkkokaupassa markkinointi on suuressa roolissa - ilman markkinointia asiakkaat eivät löydä kauppaasi - verkkokauppaan kun harvoin tupsahdetaan vahingossa, kuten kivijalkamyymälään saatetaan tehdä. Miten sitten löytää markkinointi-inspiraatio, ylläpitää rutiinia ja ottaa asiakaskuntaasi innostavat myyntipäivät hyötykäyttöön tehokkaasti?

Tunti päivässä voi viedä huipulle

Max Deutsch on pakkomielteinen oppija, joka tunnetaan erikoisesta haasteesta – vuonna 2016 hän päätti opetella yhden vaikean taidon kuukausittain. Vuoden aikana hän mm. kehitti itselleen absoluuttisen sävelkorvan, oppi ratkaisemaan Rubikin kuution alle 20 sekunnissa ja rakensi itseohjautuvan auton.

Ehkä mielenkiintoisinta tässä on se, että haasteen aikana Maxilla oli kokoaikatyö ja hän opiskeli vain tunnin päivässä. Kuinka hän onnistui saavuttamaan taitoja, joiden hankkiminen vie useimmilta vuosia? Onnistumisen salaisuus Deutschin mukaan on vaivannäön ohjaaminen, tarkka suunnitteleminen ja sen säännön noudattaminen, jonka mukaan kaikista tärkeintä ei ole se, kuinka kauan jotain tehdään, vaan se, miten se tehdään.

Ja vaikka verkkokaupan pyörittäminen sisältää paljon muutakin kuin uuden oppimista, sinunkin – kuten Maxin – kannattaa suunnitella tarkasti mitä, milloin ja miten teet.

Milloin: verkkokauppa-alan vuosirytmi ja sen merkitys

Kaikki kuukaudet eivät houkuttele kuluttajia ostoksille yhtä paljon. MyCashflow’ssa seuraamme asiakkaidemme kauppojen myyntiä ja olemme huomanneet muutaman mielenkiintoisen asian.

Alkuvuosi on myynnillisesti keskimäärin hiljainen. Luvut lähtevät kasvuun vasta maaliskuun aikana, jolloin myynnin taso on n. 1,5 kertaa korkeampi tammikuun alkuun verrattuna. Kevätsesongin jälkeen myynnit taas hiljenevät kesäksi ja lähtevät nousuun heinäkuussa, jolloin myynti on suunnilleen samalla tasolla kuin maaliskuussa.

Syksyn sesonki osuu elokuun loppuun ja sen jälkeen myynti piristyy kohti joulua. Myynnin taso tällöin on 1,5-2 kertainen alkuvuoden hiljaisimpaan aikaan verrattuna. Yksi vuoden tärkeimmistä myyntipäivistä – Black Friday, osuu myös syyssesonkiin. Vuonna 2017 Black Fridayn myynnit ylittävät ensimmäistä kertaa joulun kiireisimmän viikon myynnit. Black Fridayn aikana osa verkkokaupoista tekee myyntiä saman verran kuin koko syksynä ja muutamat poikkeukset tekevät syksyn myynnin jopa muutamaan kertaan!

Black Fridayn ja joulun väliin ajoittuu 4-5 vuoden parasta myyntiviikkoa. Vuoden paras myyntiviikko on ennen joulua. Silloin myynti on yli 2 kertaa korkeampi vuoden hiljaisimpiin viikkoihin verrattuna.

Jokainen päivä on vuosipäivä

Todennäköisesti sinunkin kaupassasi vuoden ensimmäiset kuukaudet olivat hiljaisempia ja lisämyynti olisi tervetullutta.

Nyt voit laittaa aivosi raksuttamaan ja poimia kalenterin käteen - mitkä suuremmat tai pienemmät juhlapäivät liittyvät toimintaasi ja myymiisi tuotteisiin, ja miten voisit hyödyntää niitä verkkokauppasi markkinoinnissa?

Kevätsesongin ytimessä ovat tietysti jo taakse jääneet pääsiäinen (19–22. huhtikuuta) ja äitienpäivä (12. toukokuuta). Perinteisten tunnetuimpien merkkipäivien lisäksi on olemassa lukemattomia muita päiviä, jolloin juhlitaan milloin mitäkin teemaa.

Verkkokauppasi tuotevalikoimaan sopivia tai muuten liiketoimintaasi tukevia merkkipäiviä voit etsiä esim. seuraavilta sivuilta:

  • Turun Sanomat (lista tärkeimmistä kotimaisista ja kansainvälisistä teemapäivistä)
  • Unesco (lista tärkeimmistä kansainvälisistä päivistä, englanniksi)
  • Days of the Year (muutamia merkkipäiviä vuoden jokaiselle päivälle, englanniksi)

Näissä erikoisemmissa teemapäivissä on esimeriksi sellaisia kuten:

  • Pukeudu hameeseen -päivä (1.6.)
  • Parhaiden ystävien päivä (8.6.)
  • Vadelmapiirakan päivä (1.8.)

Vaatekauppias voisi esimerkiksi nostaa Facebook-kampanjassa esiin valikoimansa hameet Pukeudu hameeseen -päivän tiimoilla, ja mainostaa nopeaa toimitusta (että varmasti ehtii juhlapäiväksi tilaajalleen). Parhaiden ystävien päivän kunniaksi kauppias voisi saada näkyvyyttä ja liikennettä sivuilleen esimerkiksi järjestämällä Facebook-arvonnan, jossa palkinto annetaan FB-julkaisuun tägätylle ystävälle.  Leivontatarvikkeita myyvä verkkokauppias voisi rakentaa kampanjan Vadelmapiirakan päivän ympärille ja esimerkiksi myöntää päivän kunniaksi alekoodin verkkokauppaansa.

Mahdollisuuksia kaupantekoon on rajattomasti. Tärkeintä on että suunnittelet tekemisesi strategisesti, teet sen huolella ja oikeaan aikaan.

Mitä: älykkäillä päätöksillä loistotuloksiin

Mutta miten pääset niiden kauppojen joukkoon, joiden myynti kasvaa huomattavasti sesonkien aikoina? Jos olet lukenut artikkelimme siitä miten varaudutaan joulusesonkiin, tiedät jo, että markkinointi-ideoista ei ole pulaa, mutta tiedät myös, että näiden kaikkien toteuttaminen vie aikansa.

Älä yritä tehdä kaikkea. Pyri tällä kerralla toimimaan samalla tavalla kuin Max, suunnittele – ja säästä samalla aikaa ja vaivaa.

Tee vain ne toimenpiteet, jotka tehokkaimmin edistävät kauppasi myyntiä ja vältä niitä, joiden vaikutus olisi todennäköisesti vähäisempi.

Päätä mihin ostospäiviin osallistut. Valitse sellaisia ostospäiviä, jotka liittyvät tuotevalikoimaasi tai toimintaasi selkeästi. Hyvin suunniteltu, huolellisesti kirjoitettu kampanjaviesti tuottaa aina parempia tuloksia kuin asiakkaiden jatkuva pommittaminen samanlaisilla geneerisillä viesteillä. Katso myös verkkokauppasi raporteista, milloin kauppaasi tulee eniten tilauksia. Voi hyvin olla, että voit yhdistää ne johonkin juhlapäivään ja markkinoida tuotteitasi sen myötä.

Miten: oikeat työkalut menestyksen osana

Kun sinulla on alustava suunnitelma tulevista tehtävistä, paneudu siihen, miten aiot suorittaa ne. Nykyaikaiset verkkokauppa-alustat tarjoavat paljon mahdollisuuksia toistuvien tehtävien työmäärän vähentämiseen, joita sinun ehdottomasti kannattaa hyödyntää.

Mieti oman yrityksesi prosesseja. Onko joku rutiinitehtävä, jonka joudut tekemään usein, kuten tilaustietojen näpyttely eri järjestelmiin (esim. kirjanpito- tai taloushallintaohjemiin)? Katso listaa MyCashflow’n integraatioista, joiden avulla saat tiedot päivittymään ohjelmistojen välillä automaattisesti reaaliajassa – todennäköisesti käyttämäsi järjestelmä on jo mukana.

Tutustu myös hiljattain julkaistuun uudistettuun tilaushallintaan. Se sisältää paljon hyödyllisiä ominaisuuksia tilausten käsittelyyn, kuten tilausten massakäsittelyn, tilausdokumenttien massatulostuksen sekä palautusten ja vaihtojen hallinnan (myös arkistoitujen tilausten osalta). Tällöin, kun tilauksia alkaa tippua kauppaasi entistä suurempia määriä, voit käsitellä ne aiempaa ketterämmin ja sinulle jää enemmän aikaa esimerkiksi myynnin kasvattamiseen entisestään.

Ota työajasta enemmän irti

Toivomme että innostut tämän artikkelin myötä virtaviivaistamaan työtapojasi ja lisäämään suunnitelmallisuutta tekemiseen. Nimittäin, menestyvä verkkokauppa ei synny itsestään, vaan sen takana on aina ihminen, joka tekee työtä sen eteen, että verkkokaupassa tehtäisiin ostoksia.

Verkkokauppaan panostetulla työllä on suuri merkitys tuloksen kannalta, ja se kannattaa suunnitella tarkasti ja tehokkaasti, erityisesti kun käytössä oleva aika on rajattu. Riippumatta siitä, onko kyseessä päätös jonka teet tai työkalu jota käytät - ole kuin Max. Tee vain se, mitä on tuottavaa ja tee se mahdollisimman vaivattomalla tavalla.

Uusimmat artikkelit

Kokeile nyt jopa 30 päivää maksutta – aloita jo tänään!

Aloita kokeilujakso ›Kysy lisää ›
"Toivon että tulevaisuudessa Tokoi eCommerce kasvaa pohjoismaiden suurimmaksi alan erikoiskaupaksi, ja uskon että MyCashflow’n kanssa tämä tuleekin varmasti onnistumaan."
  • Vladimir Tokoi | Suojakalvotukku